Γιάννης Μαρκόπουλος: Τα μηνύματα & οι μυστικοί κώδικες πίσω από τα τραγούδια του - Η ζωή & η σπουδαία καριέρα - «Η μουσική ψυχή της Ελλάδας σίγησε»
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus
Σε ηλικία 84 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Μαρκόπουλος, σκορπώντας θλίψη στον καλλιτεχνικό και πολιτικό χώρο
Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, ενώ στις 5 Ιουνίου είχε νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» μέχρι και το Σάββατο 10 Ιουνίου που έφυγε από τη ζωή.
Από την οικογένεια του Γιάννη Μαρκοπούλου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Με θλίψη ανακοινώνουμε ότι σήμερα το απόγευμα απεβίωσε, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, ο μεγάλος εθνικός μας συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος. Η μουσική ψυχή της Ελλάδας σίγησε. Όμως, θα μένει ζωντανή στη μνήμη μας, μέσα από τα τραγούδια του, που τραγουδήθηκαν και θα τραγουδιούνται από γενιές και γενιές Ελλήνων και Ελληνίδων».
Σε ό,τι αφορά την κηδεία, αναφέρεται πως λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν σε επόμενη ανακοίνωση.
Σίγησε η μουσική ψυχή της Ελλάδας
Η «μουσική ψυχή της Ελλάδας» σίγησε. Ο κορυφαίος δημιουργός, Γιάννης Μαρκόπουλος, που πάντρεψε με μοναδική μαεστρία λαϊκούς ήχους με σπουδαία μαλαματένια λόγια, δεν είναι πια εδώ.
Γεννήθηκε το 1939 στο Ηράκλειο και μέχρι τα 17 του χρόνια έζησε στην Ιεράπετρα. Εκεί γεννήθηκε το πάθος του για τη μουσική.
Στο πατρικό του, δίπλα σε μια λίμνη όπου τις νύχτες οι βάτραχοι έστηναν χορό με τις φωνές τους, ο Μαρκόπουλος συγκλονιζόταν από τους ήχους και η μητέρα του, που ήθελε να δει τον γιο της γιατρό, ανησυχούσε.
«Eγώ είμαι τυχερός που συνεργάστηκα μαζί του είκοσι χρόνια στην Αθήνα και τα επόμενα άλλα είκοσι από εδώ. Έχουμε κάνει τα πάντα, έχουμε ταξιδέψει στον κόσμο, για μια 25ετια γυρίσαμε όλο τον κόσμο. Είμαι λυπημένος, τώρα δεν φτάνει η λέξη να το πω, χάνω έναν άνθρωπο που είναι σαν στην οικογένειά μου, μέσα, τον συνθέτη μου», είπε ο ερμηνευτής Χαράλαμπος Γαργανουράκης.
«Θα του χρωστάω πάντα ένα μεγάλο κομμάτι της μουσικής μου ζωής. Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Του χρωστάμε όμως όλοι μας και για πάντα τη μεγάλη προσφορά του στην ιστορία, στον πολιτισμό, στον τόπο μας», σημείωσε ο τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας.
Η πορεία του
Σπουδαίος, ανατρεπτικός, ευφυής, πρωτοπόρος. Στα 17 του ήρθε για πρώτη φορά στην Αθήνα και τον παρέλαβε ο Νίκος Κούνδουρος.
Η μεγάλη του λαχτάρα ήταν να δει την Ακρόπολη, και τα κατάφερε. Την έβλεπε κάθε ημέρα καθώς σπούδασε στo Πάντειο.
«Αποχαιρετώ με συγκίνηση έναν συνθέτη που αναζήτησε την έμπνευση στον πλούτο της μουσικής μας παράδοσης και μετουσίωσε το ήθος της σ’ ένα σύγχρονο, ενδιαφέρον, πολυδιάστατο, εντελώς προσωπικό ιδίωμα», ήταν το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Τα τραγούδια του ερμήνευσαν οι μεγαλύτεροι Έλληνες τραγουδιστές. Μοσχολιού, Αλεξίου, Νταλάρας, Λάκης Χαλκιάς, Κώστας Χατζής, Καζαντζίδης, αλλά και τρεις σπουδαίοι τραγουδιστές που ο ίδιος ο Μαρκόπουλος ανακάλυψε, ο Ξυλούρης, ο Γαργανουράκης και η Μαρία Δημητριάδη.
Οι μυστικοί κωδικοί του «Ζαβαρακατρανέμια»
Πρόκειται για το «Ζαβαρακατρανέμια», ένα τραγούδι που έγραψε ο Γιάννης Μαρκόπουλος και που εντάχθηκε στο δίσκο «Επιχείρισις Απόλλων» μέσα στη Χούντα, το 1968.
«Επιχείρησις Απόλλων», Έλενα Ναθαναήλ, Τόμας Φριτς. «Ζαβαρακατρανέμια» ερμηνεύει με τη φωνή του ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Οι στίχοι συνθηματικοί.
Την εποχή της δικτατορίας όταν και γράφτηκε, οι τραγουδοποιοί δεν μπορούσαν να εκφράζονται ελεύθερα.
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος βρήκε όμως έναν δικό του τρόπο να περάσει τα μηνύματα που ήθελε μέσα από το τραγούδι που έγινε σύμβολο.
– Ζάβαρα κάτρα νέμια = Λάβαρα Μαύρα Ανέμισαν
– Ίλεος Ίλεος = Έλεος, Έλεος
– Λάμα Λάμα Νάμα Νάμα Νέμια = Το μαχαίρι, το μαχαίρι μάνα μάνα Ανέμισαν
Αργότερα, η καθηλωτική φωνή του Νίκου Ξυλούρη θα κάνει τους Έλληνες να τραγουδήσουν μαζί «Ζαβαρακατρανέμια», το οποίο τραγουδήθηκε ακόμη και από τα χείλη του John Lennon.